Att ägna sig åt konståkning som idrott är kul! För att konståkningen, träningarna och även tävlingarna skall bli enklare att förstå har vi samlat information som förklarar och förtydligar vissa delar inom konståkningen på denna sida. Med rätt information kan konståkningen och dess utövande bli ännu roligare – både för åkare och för föräldrar!
Skridskor
När man åker konståkning är det viktigt att ha en bra skridsko. Under tiden i skridskoskola eller som nybörjare ställs inga krav på att åkaren skall ha speciella konståkningsskridskor, men för åkarens skull är det bra att skridskon är av god kvalitet. Det är framför allt viktigt för att inte skada åkarens fötter och vrister, men även för att åkaren inte skall tappa intresset för konståkningen. När man står några centimeter ovanför isen på en smal skena belastas vristen hårt och därför är det viktigt att vristen stöds av en sko med stadigt och stabilt skaft. En ”vanlig” skridsko, som kan köpas i sportaffärer, blir snabbt mjuk i skaftet och förlorar därför förmågan att hålla vristen rak och stabil. Med en ”riktig” konståkningsskridsko är det lättare att lära sig grunderna inom idrotten. Det vore tråkigt om åkarens intresse för konståkning gick förlorad på grund av dåliga skridskor, så därför kan det vara värt att tidigt satsa på kvalitet.
”Riktiga” konståkningsskridskor säljs genom ett fåtal återförsäljare i Sverige. Nya konståkningsskridskor av god kvalitet är dyra, men de har ett gott andrahandsvärde om de är i bra skick. Det finns ett antal köposälj-sidor på Facebook Marketplace, samt man kan hitta på Blocket, Tradera och liknande. Vi försöker arrangera en ”bytarkväll” vid säsongsstart och julshow då det ges tillfälle att köpa såväl begagnade skridskor som dräkter. Begagnade skridskor säljs även av vissa återförsäljare. Vill ni ha ytterligare råd och tips om skridskor går det bra att rådfråga någon av tränarna.
Slipning
Förutom att skridskon skall vara hård och stabil så måste även skenan vara av god kvalitet och välslipad. Vi har möjlighet att slipa våra skridskor mot ersättning hos Erik Lindström i Ersmark. Om ni behöver slipa ett par skridskor ringer ni till Erik och kommer överens om en tid när ni kan komma dit. Han slipar medan ni väntar. Eriks telefonnummer är 070-3335929. Svarar han inte så skicka ett SMS så hör han av sig så fort han kan. Slipningen kostar 80 kr och betalas till Erik vid slipning.
Hjälm
Hjälm är obligatorisk för alla åkare oavsett ålder till åkaren uppfyller kriterierna för att ta av hjälmen på träning. Därefter är det föräldrarna som bestämmer om åkaren får ta av sig hjälmen eller ej. Huvudskydd räknas ej som hjälm men är lämpligt att använda efter att hjälmen tagits av.
Arbetsinsatser
För att vi skall kunna ha de relativt låga avgifter som Umeå KF har innebär det att åkarnas föräldrar måste ställa upp vid olika arbetstillfällen och vid försäljningar. Varje familj måste ställa upp vid några arbetspass per säsong. Dessa arbetspass kan exempelvis innebära att ”arbeta” i garderob vid universitetshögtid.. Försäljningar en till två gånger per år efter styrelsebeslut, baserat på behov enligt budget. Föräldrar till tävlingsåkare arbetar även under de en-två tävlingar som klubben arrangerar. Därtill är det obligatoriskt för alla familjer att hjälpa till under vårens årliga, och spektakulära, isshow.
Försäkringar
Du som är aktiv i en förening som ingår i Svenska Konståkningsförbundet omfattas av en olycksfallsförsäkring.
Försäkringen ger dig ett bra grundskydd, till exempel om du råkar ut för en skada under träning, och är framtagen i samarbete med ditt förbund.
Här hittar ni information om Konståkningsförbundets licensförsäkring.
Övrigt
Vid sjukdom/skada som föranleder en sammanhängande frånvaro från träningen i minst 1/3 av terminen, kan en reducering av avgiften sökas. Läkarintyg (på vårdnadshavarens bekostnad) krävs.
Om föräldrar, syskon eller kompisar vill närvara under isträning skall de alltid sitta på läktaren under träningen. Det är sålunda inte tillåtet för föräldrar, syskon eller kompisar att vara i något av de bås som finns i anslutning till isen – varken före, under eller efter träning. Föräldrar skall inte heller vara i omklädningsrummen då åkarna byter om inför eller efter träning.
För att nå alla föräldrar och åkare med aktuell information läggs så mycket information som möjligt ut på vår hemsida. Det ligger således på varje familjs ansvar att regelbundet besöka hemsidan för att ta del av vad som informeras. Givetvis går det bra att fråga tränarna eller någon i styrelsen om det är något som är oklart och som behöver förtydligas.
Halsskydd
Det är inte obligatoriskt med halsskydd.
Träningsgrupper
Det är tränarna som delar in åkarna i de olika träningsgrupperna. Framför allt är det åkarnas åkskicklighet som avgör vilken grupp de kommer att tillhöra, men kriterierna kan variera beroende på underlaget av åkare. Det kan även förekomma en del omgrupperingar under säsongens gång.
Tränare
Varje träningsgrupp har en gruppansvarig tränare, som har det yttersta ansvaret för gruppen. Det kan förekomma att någon av de andra tränarna gör ett gästspel i gruppen vid behov, eller för att åkarna ska lära känna klubbens övriga tränare och tvärtom.
Markträning
Förutom isträning kompletteras träningen av markträning. Då tränas koordination, styrka, smidighet och konståkningsmoment i gymnastiksal eller i omklädningsrummet. Denna typ av träning är lika viktig som isträningen för utvecklingen av åkaren. Inför varje säsong meddelas varje träningsgrupp om och när markträningen äger rum.
Issäsongen börjar vanligtvis med ett upptaktsläger i slutet av sommaren och avslutas med en strålande isshow i mars/april. Under den tid av säsongen då det inte finns is på Noliahallarna har vissa av träningsgrupperna markträning. Tränarna meddelar respektive träningsgrupp om när och var denna markträning kommer att äga rum.
Årshjul
Exempel på hur en säsong ofta ser ut